ETHNOS NEWSPAPER FEATURED GEORGE STROUMBOULIS FOR PRESERVING GREEK HISTORY

LOGO-GEORGE-STROUMBOULIS-PRESS-BOULIBRAND-ETHNOS-GREECE-NEWS.jpg

George Stroumboulis was featured in the national Greek newspaper, ETHNOS, in an article titled - Σώζουν την ιστορία της διασποράς (Saving the History of the Greek Diaspora). The feature article appeared in the April 2013 edition of the print and online newspaper.

The article highlighted the global initiative started by Stroumboulis to SaveTheArchives.com. The initiative was started as a result of meeting with the Canadian Ambassador to Greece, Robert Peck, and being introduced to the head of the IOM Athens, Daniel Esdras.

The initiative has one goal – to raise the needed funds from the Greek diaspora to help with the digitization of more than 200,000 entry documents of Greeks that left Greece. To read the full article in Greek, see below.

------

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ: Σώζουν την ιστορία της διασποράς

ΕΘΝΟΣ | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα έγγραφα εισόδου που υπενθυμίζουν τις προσωπικές ιστορίες χιλιάδων Ελλήνων που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό τις προηγούμενες δεκαετίες προσπαθεί να διασώσει η νεοσύστατη πρωτοβουλία «Σώστε τα Αρχεία» (Save the Archives).

Πρόκειται για περίπου 200.000 έγγραφα τα οποία βρίσκονται σήμερα στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα και απειλούνται άμεσα από τη φθορά του χρόνου.

Σκοπός της πρωτοβουλίας (save the archives) είναι να συγκεντρώσει από δωρεές το ποσό των 25.000 ευρώ για να ψηφιοποιηθούν όλα αυτά τα έγγραφα και να είναι εύκολα προσβάσιμα από τους μετανάστες και τους απογόνους τους ως σπουδαία οικογενειακά κειμήλια. Εκτός από αυτό, τα συγκεκριμένα αρχεία αποτελούν και πολύτιμα ιστορικά έγγραφα για τους μελετητές της ελληνικής διασποράς.

Το εγχείρημα ανέλαβε να υλοποιήσει ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Γεώργιος Στρουμπούλης όταν διαπίστωσε ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρει ένα αντίγραφο των εγγράφων εισόδου του πατέρα του στον Καναδά.

«Στην Ελλάδα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται χαρτί για το μεγαλύτερο ποσοστό της αρχειοθέτησης. Δεν προσπαθούμε να εφεύρουμε ξανά τον τροχό, αλλά αν δεν ερχόμουν σε απευθείας επαφή με τον διευθυντή του τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης δεν θα μπορούσα να δω το έγγραφο εισόδου του πατέρα μου και να έχω ένα αντίγραφο ως κομμάτι της κληρονομιάς μου. Στην πραγματικότητα πολλοί Ελληνες δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα έγγραφα υπάρχουν» λέει στο «Εθνος».

Οσο περνά ο καιρός τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τα έγγραφα να φθαρούν ανεπανόρθωτα λόγω της ηλικίας τους ή κάποιου απρόβλεπτου παράγοντα. Για τον λόγο αυτό ο κ. Στρουμπούλης πιστεύει πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα.

«Με τον καιρό, και μάλλον συντομότερα παρά αργότερα, τα έγγραφα θα καταστραφούν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε ένα από αυτά λέει μια ιστορία, περιγράφει ένα ταξίδι ή μια ιστορία επιτυχίας ενός ανθρώπου που έφυγε από τη χώρα που αγαπούσε για να πάει μακριά και να επιδιώξει μια καλύτερη ζωή γι' αυτόν και την οικογένειά του. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χαθεί αυτό το πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής μετανάστευσης και να κινητοποιηθούμε».

Ο κ. Στρουμπούλης δεν έχει αναζητήσει βοήθεια από την πολιτεία, καθώς εκτιμά ότι η ελληνική διασπορά μπορεί από μόνη της να φέρει σε πέρας το έργο της συγκέντρωσης του απαιτούμενου ποσού.

«Τους τελευταίους μήνες εργάστηκα για να δημιουργήσω όλα τα εργαλεία με τα οποία η διασπορά θα μάθει περισσότερα για την πρωτοβουλία και πλέον είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να δεχόμαστε δωρεές. Η ελληνική διασπορά είναι περήφανη για τη χώρα της. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, απλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων», καταλήγει.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Εχουν αρχειοθετηθεί 200.000 έγγραφα από το 1950

Τα αρχεία ξεκίνησαν να δημιουργούνται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν και ιδρύθηκε το γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα με σκοπό να βοηθήσει τους συμπατριώτες μας που προσπαθούσαν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στο εξωτερικό. Οταν έπειτα από χρόνια τελείωσε το κύμα της μετανάστευσης, περίπου 200.000 έγγραφα είχαν αρχειοθετηθεί.

«Βρήκα τα αρχεία το 2000, όταν ανέλαβα, και είχα σκεφτεί από τότε ότι ήταν πολύτιμα και έπρεπε να διασωθούν», λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του τμήματος του Οργανισμού στην Αθήνα, Δανιήλ Εσδράς. Ο κ. Εσδράς σημειώνει ότι οι επαφές με παράγοντες της πολιτείας και του απόδημου ελληνισμού, για να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την ψηφιοποίηση των αρχείων, ήταν άκαρπες. «Για κάποιον λόγο δεν φάνηκε να υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά με την πρωτοβουλία ''Σώστε τα Αρχεία'' μπορούν να βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται».

Σήμερα τα αρχεία είναι τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά σε φοριαμούς στο υπόγειο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα όταν χρειάζεται να γίνει αναζήτηση με μόνα διαθέσιμα στοιχεία το έτος γέννησης ή τον τόπο καταγωγής.

Επιπλέον, αν και τα έγγραφα είναι τακτοποιημένα, ο κ. Εσδράς σημειώνει ότι «μια πλημμύρα ή ένα άλλο ατυχές γεγονός μπορεί να τα καταστρέψει. Ολα αυτά τα έγγραφα πρέπει να σκαναριστούν για να προστατευθούν. Θα ήταν ίσως μια καλή ιδέα να προστατεύσουμε τα πρωτότυπα, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και για να τα εκθέσουμε σε κάποιο μουσείο απόδημου Ελληνισμού, αν αυτό δημιουργηθεί», καταλήγει.

Ο Γ. Στρουμπούλης αποφάσισε να ξεκινήσει το εγχείρημα της διάσωσης των αρχείων όταν διαπίστωσε ότι ήταν δύσκολο να βρει αντίγραφο των εγγράφων εισόδου του πατέρα του στον Καναδά.

Ο διευθυντής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδράς

Στέλιος Βογιατζάκης

ethnos-logo-stroumboulis-georgios-canada.jpg

Link to online source: http://www.ethnos.gr/


OTHER PRESS FEATURES FEATURING GEORGE STROUMBOULIS